Wat is BJJ

Brazilian Jiu-Jitsu (BJJ) is een vechtsport in de categorie grappling, oftewel een vechtsport zonder stoten en trappen. Het doel van de sport is de tegenstander te controleren op de grond. Dit gebeurt door het gebruik van verschillende technieken, manoeuvres en contra technieken. Hiermee ontstaat een fysiek voordeel ten opzichte van je tegenstander.

Een BJJ wedstrijd begint staande, maar zal zich al snel verplaatsen naar het grondgevecht. Eenmaal in een positie met fysiek voordeel, is het doel je tegenstander op te laten geven door middel van submissions. Een submission is een techniek waarbij de tegenstander opgeeft op af te kloppen. Voorbeelden van zulke technieken zijn gewrichtsklemmen op ledematen, verwurgingen of spiercompressie technieken.

Door het correct toepassen van technieken, anatomie en zwaartekracht kan een kleinere persoon winnen van een grotere tegenstander. Met BJJ kan je zonder al te veel kracht al snel een tegenstander laten opgeven middels submissions.

BJJ kreeg veel bekendheid, met name in Amerika, met de ‘Gracie challenge’. In de jaren 80 daagde de Gracie familie iedereen uit tot een open gevecht om te bewijzen dat BJJ de meest effectieve stijl ter wereld is. Op die manier versloegen ze boksers, karateka, hapkido beoefenaars etc. Uiteindelijk leidde dit in 1993 tot de oprichting van de UFC (Ultimate Fighting Championship) en was MMA (Mixed Martial Arts) geboren. sinds dien domineert BJJ in deze sporttak en bewijst steeds weer dat het grondgevecht de sporten waarbij getrapt en geslagen wordt met BJJ te neutraliseren is en zelfs vanuit de positie onderop, tegen stotende en trappende tegenstanders gewonnen wordt.

In 1925 werd BJJ geboren. De Gracie broers Helio en Carlos Sr ontwikkelde een variatie op Judo en Japans Jiu Jitsu waarbij de nadruk kwam te liggen op het zoeken naar voordeel voor kleinere, zwakkere mensen om zich te verweren tegen sterkere, grotere mensen. Zij noemde hun creatie Cracie Jiu Jitsu, maar steeds meer Brazilianen buiten de Gracie familie gingen deze martial art beoefenen en later ook Amerikanen, Europeanen en Aziaten. Tegenwoordig vind je BJJ scholen in alle windstreken wereldwijd.

Omdat BJJ schoppen en slaan neutraliseert en voor dominante posities zorgt, zonder dat je jouw tegenstander terug schopt of slaat, is BJJ de ideale zelfverdedigingssport voor kinderen. Ze lopen minder risico op letsel, bijvoorbeeld aan het hoofd (gezicht, maar ook hersenen) en ze leren snel grenzen aan te geven én respecteren door de optie om at te kloppen. Wanneer een stoot, of trap met maximale kracht wordt uitgedeeld en raak is, is de kans zeer aanwezig dat dit letsel veroorzaakt en kun je dit niet terugnemen, maar wanneer bij BJJ een wurggreep, of armklem, met maximale kracht wordt aangezet kun je afkloppen en word je direct losgelaten, hierdoor is de kans op letsel gering. Tijdens de trainingen wordt er veel aandacht besteed aan het afkloppen en zeker in het begin kloppen ze snel af. Naarmate de technieken meer worden beheerst en de kans op ontsnappen/verdedigen toe neemt, kloppen ze minder snel af en ontstaat er meer competitie onderling. Deze competitie vindt plaats tijdens het sparren, ‘vechten met regels’ en testen de deelnemers hun aangeleerde skills. Nadat de leerlingen hun skills onder de knie beginnen te krijgen kunnen zij mee gaan doen aan toernooien. Jiu Jitsu Factory Culemborg organiseerd sinds 2018 zelf een toernooi voor kids 4 t/m 15 jaar, de Batavi Open in Culemborg en doet mee aan meerdere toernooien, nationaal en internationaal. Daar boeken we regelmatig succes, zowel de deelnemers individueel, als het team in de teamprijzen!